Eindelijk is het zover! De laatste week van de zomervakantie is aangebroken; de jeugdvakantieweek kan beginnen!

Mierlo wordt overspoeld door ongeveer 500 kinderen en circa 200 vrijwilligers om al deze kinderen een spetterende week te bezorgen. De JVW week duurt van maandag tot en met vrijdag. Normaal gesproken begint de dag om 09.00, waarna om 16.30 de kinderen weer naar huis gaan. De C- en D groepen hebben wel eens een avondprogramma.

Elk jaar wordt er met een thema gewerkt. Dit thema loopt als een soort rode draad door de week heen. Een overzicht van deze thema’s vanaf 1970 zijn hier te vinden.

Op maandagmorgen wordt de week op bijzondere wijze geopend. Plaats van handeling is al jaren het Molenplein in het centrum

Sluiting 2014
Sluiting 2014

van Mierlo. De kinderen verzamelen op het veld bij de bibliotheek. Van daaruit vertrekt elke hoofdgroep naar een bepaalde spellocatie of gaan zij in groepjes door Mierlo heen.

Zo worden de kinderen vijf dagen getrakteerd op allerlei sportieve, spookachtige of sprookjesachtige spelletjes, leuke

luchtkussens, spannende speurtochten met maffe momenten, vrolijke voorstellingen, denderende demonstraties, brandende barbecues en ga zo maar door.

Iedere dag worden de kinderen voorzien van drinken, een ijsje en wat snoep. Een lunchpakketje dienen de kinderen zelf mee te nemen, evenals wat extra drinken bij warm weer. Zaken als geld, gsm en ‘zondagse’ kleren mogen thuis gelaten worden.

Dit alles wordt aangestuurd vanuit ons ‘commandocentrum’ het Patronaat. Het is van ’s morgens vroeg tot laat in de avond een komen en gaan van mensen van de materiaalgroep, de koffiedames, bestuursleden en vele anderen. Tevens wordt daar iedere dag een jeugdvakantieweek krantje gemaakt, waarvoor de kinderen en vrijwilligers zelf de kopij aanleveren.

Veel te snel is het dan weer vrijdag, wanneer de jeugdvakantieweek in stijl afgesloten wordt. Moe maar voldaan keren de kinderen en vrijwilligers op vrijdagavond huiswaarts, met één gedachte in hun hoofd: Volgend jaar weer!